Het orthomoleculaire voedingspatroon

Collage_HD 2017-12-07 09_03_02

Jarenlang had ik allerlei vage gezondheidsklachten. Tot ik in 2012 het roer omgooide. Ik besloot meer natuurlijk te gaan eten en startte met de opleiding tot Natuurvoedingsadviseur. Tijdens deze opleiding maakte ik kennis met de orthomoleculaire voedingsleer en sindsdien eten wij volgens de pilaren van de orthomoleculaire voedingsleer en zijn mijn klachten verdwenen! (NB: de orthomoleculaire voedingsleer streeft naar het voorzien van alle lichaamscellen van de benodigde voedingsstoffen in optimale hoeveelheden).

Inmiddels heb ik nog een aantal opleidingen afgerond en mag ik mijzelf naast natuurvoedingsadviseur ook orthomoleculair voeding- en suppletietherapeut noemen en vanuit die rol deel ik op Green up your health mijn recepten, gebaseerd op de orthomoleculaire voedingsleer en vrij van gluten, koemelk en geraffineerde suiker.

Gezond, snel en makkelijk

Gezond eten is niet moeilijk of duur en met mijn recepten kan iedereen gezonde gerechten maken. Geen lange bereidingstijden, exotische ingrediënten of moeilijke kooktechnieken maar snelle, gemakkelijke recepten. Puur, gevarieerd en voedzaam. De meeste recepten zijn prima van tevoren te maken, wel zo gemakkelijk. Te weinig tijd is dus geen excuus meer goed en gezond te eten!

Algemene voedingstips (orthomoleculair voedingspatroon)

drink minimaal 2,5 liter per dag (water, kruidenthee en/of groentesap)
 eet royaal groente, minimaal 500 gram per dag
eet 2 of 3 stuks fruit per dag
eet minimaal 2 keer per week vette vis > dit heb ik vervangen door een plantaardig omega-3 supplement (algenolie) omdat ik vegetarisch eet
eet ook voldoende verzadigd vet uit avocado’s, rauwe noten, zaden en/of olijven
gebruik kokosolie, olijfolie of ghee
eet zoete aardappelen in plaats van gewone aardappelen
eet voldoende (plantaardige) eiwitten
X vermijd margarine, zonnebloemolie en andere transvetten
X beperk de inname van cafeïne
X vermijd suiker en kant-en-klare voeding
X vermijd koemelkproducten (melk, yoghurt, kaas)
X vermijd tarwe/gluten (brood, pasta, crackers)
X vermijd E621 (MSG/vetsin/gistextract) en E951 (aspartaam)

Het effect zal voor iedereen anders zijn maar enkele resultaten van het omschakelen naar een orthomoleculair voedingspatroon (kunnen) zijn:

 • goede start van een gezonde(re) levensstijl
 • minder trek in suiker, zout en ander ongezond voedsel
 • gewichtsafname
 • toename in energie
 • betere concentratie en focus
 • vermindering van allergieën
 • emotioneel beter in balans
 • betere werking van lever en nieren
 • mooie en glanzende huid en haren
 • sterkere nagels
 • beter slaappatroon

Bewustwording

Genoeg redenen om het eens te proberen dus! Maar zie het niet als een (tijdelijk) dieet. Zie het als een nieuw, blijvend voedingspatroon. Wees lief voor jezelf en neem de tijd om de manier waarop jij met voeding omgaat te veranderen. Langzaam zullen je maaltijden er anders uit zien en zal de inhoud van je keukenkastjes, koelkast en vriezer veranderen. Je zal bewuster met voeding bezig zijn en boodschappen doen gebeurt met andere ogen.

Geen stress!

Zie het ook niet als ‘fout’ als je toch eens een pak koek opentrekt of uit eten gaat en een luxe dessert bestelt. Wees niet te streng voor jezelf. Het overschakelen naar een ander voedingspatroon kost tijd en zelfs op z’n tijd iets ongezonds (of beter gezegd:  iets minder voedzaams) eten hoort erbij. Zolang deze momenten maar niet te vaak zijn en geniet er dan ook van. Stress (om voeding) is nooit goed! In het begin zal het misschien wat onwennig maar vergeet niet wat je er straks voor terug krijgt: een fit en gezond lichaam. Heel veel succes, het gaat je lukken!

 

 

3 gedachtes over “Het orthomoleculaire voedingspatroon

 1. Hoe kijk jij naar de PNI visie? Dus “oer” voeding, maar dan geen zoogdierenvlees maar wel regelmatig vis/schelpdieren, insecten en kip en ei?

  Want veel plantaardige eiwitbronnen worden in die visie juist geschrapt (peulvruchten, soja, graan etc)

  • Die visie sluit goed aan bij de orthomoleculaire voedingsleer. Die luidt: geen varkensvlees en beperkt vis, kip en ei. Soja komt in een orthomoleculair voedingspatroon niet voor, net als graansoorten die gluten bevatten (en glutenvrije graansoorten slechts beperkt). Vanuit voedingsoogpunt gezien sta ik helemaal achter de PNI visie. Echter, ik persoonlijk heb er lang geleden al voor gekozen om geen vlees en vis meer te eten, vanuit het dierenwelzijn oogpunt. Omdat wij ons niet meer in een oer situatie bevinden en voedsel het hele jaar rond beschikbaar is. Het is niet meer vlees eten om te overleven, we kunnen het nu prima doen met plantaardige eiwitbronnen. Maar ieder lichaam is natuurlijk anders en heeft andere behoeften. Doe wat voor jou goed voelt, maar doe het bewust en weloverwogen. Kies in ieder geval voor biologisch en grasgevoerd vlees en vergeet bij een vegetarisch eetpatroon niet te suppleren. Ik schreef er op Dayenne’s Food Blog al eens een blog over: https://dayennefoodblog.com/2017/03/27/een-vegan-eetpatroon/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s